BRL 9101 De Nederlandse Verkeerstechniek

0545-842880

Wij zijn bereikbaar

Hoeflingweg 5

In Lochem Achterhoek

De Nederlandse verkeerstechniek

Ons kenniscentrum BRL 9101 voor verkeersmaatregelen zal uitgebreid de mogelijkheid bieden voor opleidingen advies en kennis over tijdelijke verkeersmaatregelen.

01.

Werken op de vluchtstrook gevaarlijk? De verkeerstechniek neemt maatregelen en stelt Rijkswaterstaat voor de keus..

02.

Ben je opzoek naar opleidingen in de BRL 9101 certificeringen. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

03.

Tal van bedrijven deden mee en lieten zich van hun mooiste kant zien. Maarliefst 3 dagen een succes. Wij liepen rond en….. 

03.

Zo hebben wij maquettes ontworpen voor figuurmaatregelen in miniatuur. Dit hebben we zelf gemaakt kijk maar.

vrije ruimte

Ter bescherming van wegwerkers

Het is echter belangrijk op te merken dat deze specificaties kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de snelheidslimiet op de autosnelweg, het volume van het verkeer en eventuele lokale veiligheidsvoorschriften. Daarom is het altijd raadzaam om de specifieke richtlijnen en voorschriften van de relevante autoriteiten te raadplegen voor nauwkeurige informatie over de vrije ruimte die vereist is tijdens wegwerkzaamheden op autosnelwegen in een bepaalde regio. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen tijdens onderhouds- en constructiewerkzaamheden op snelwegen.

In situaties waarin er een fysieke scheiding tussen de werkruimte en de verkeersruimte wordt toegepast, zoals een geleidebarrière of een (bouw)hek, wordt het hierboven beschreven risico geëlimineerd. Het is echter van cruciaal belang dat deze gesloten afscheiding voldoende hoog en stevig is, zodat wegwerkers er niet gemakkelijk overheen kunnen stappen of vallen.

Bij het gebruik van tijdelijke barrières als scheiding moet ook de nodige aandacht worden besteed aan een veiligheidsruimte tussen de barrière en de werkruimte, rekening houdend met de werkende breedte (uitbuiging) van de barrière. Het is alleen veilig om binnen de werkende breedte van een tijdelijke barrière te werken als de prestatieklasse en de hoogte van de barrière dit toestaan. De werkende breedte wordt gedefinieerd als de breedte van de tijdelijke barrière plus de dynamische uitbuigingsruimte bij een botsproef met het zwaarste voertuig voor de betreffende prestatieklasse. Deze breedte is afhankelijk van het specifieke product.

De vrije ruimte? Wij vertellen het!

De vrije ruimte is dit verplicht?

De vrije ruimte, ook bekend als de veiligheidsruimte, vormt een cruciaal aspect van de veiligheidsmaatregelen die worden toegepast bij wegwerkzaamheden. Deze ruimte wordt gedefinieerd als de afstand tussen de werkruimte van de wegwerkers en de langsafzetting langs de weg. Het primaire doel van de vrije ruimte is om de indirecte veiligheid van de wegwerkers te vergroten door een buffer te creëren tussen hen en het voorbijrijdende verkeer. Dit is essentieel om te voorkomen dat wegwerkers per ongeluk in het verkeer terechtkomen, wat potentieel ernstige ongevallen kan veroorzaken.

De noodzaak van de vrije ruimte is sterk afhankelijk van het type afzetting dat wordt gebruikt om de werkruimte van het verkeer te scheiden. Bij een open scheiding, zoals bij geleidebakens of verkeerskegels, bestaat het risico dat wegwerkers die een stap naar achteren doen, direct in de baan van het langsrijdende verkeer belanden. Ook kan het gebeuren dat wegwerkers die elkaar passeren, per ongeluk aan de verkeerde zijde van de afzetting belanden, waardoor ze blootgesteld worden aan het gevaar van het verkeer.

Om deze risico’s te minimaliseren, wordt geadviseerd om altijd een vrije ruimte van minimaal 0,60 meter breed te handhaven tussen de werkruimte en de langsafzetting, behalve op voetpaden waar andere regels gelden. Dit is een belangrijke norm om ervoor te zorgen dat wegwerkers veilig kunnen werken zonder het risico te lopen om bij een misstap in het verkeer terecht te komen.

Belangrijk is dat er absoluut geen excuses zijn voor het niet naleven van de vrije ruimte. De veiligheid van de wegwerkers heeft altijd de hoogste prioriteit, zelfs als dit betekent dat er technische uitdagingen moeten worden overwonnen. In het geval dat de vrije ruimte niet kan worden toegepast, moeten alternatieve afzettingen worden overwogen, of zelfs het volledig afsluiten van het wegvak en het omleiden van het verkeer kan nodig zijn. Veiligheid mag nooit worden gecompromitteerd vanwege praktische of technische hindernissen.

Op autosnelwegen is de vrije ruimte tussen de werkruimte en de langsafzetting over het algemeen groter dan op gewone wegen vanwege de hogere snelheden van het verkeer. Hoewel de exacte specificaties kunnen variëren afhankelijk van de lokale regelgeving en richtlijnen, streven veel landen naar een ruimere vrije ruimte op autosnelwegen vanwege de hogere veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met hogere snelheden.

In sommige jurisdicties kan de vrije ruimte op autosnelwegen bijvoorbeeld ten minste 1 meter breed zijn, hoewel dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de snelheidslimiet, het volume van het verkeer en specifieke veiligheidsvoorschriften die van toepassing zijn op wegwerkzaamheden op snelwegen.

Het is altijd belangrijk om de specifieke richtlijnen en voorschriften van de relevante autoriteiten te raadplegen voor nauwkeurige informatie over de vrije ruimte op autosnelwegen in een bepaalde regio. Deze richtlijnen worden doorgaans vastgesteld met als doel de veiligheid van wegwerkers en weggebruikers te waarborgen tijdens wegwerkzaamheden op snelwegen.

Rick Mulders

Alg, Directeur Nederlandse verkeerstechniek

De vrije ruimte is ter bescherming van wegwerkers

De bescherming van wegwerkers is een fundamenteel uitgangspunt bij het opzetten van veiligheidsmaatregelen op bouwplaatsen en wegen. Het waarborgen van hun veiligheid is niet alleen een morele verplichting, maar ook een juridische vereiste in veel rechtsgebieden. Het streven naar een werkomgeving die vrij is van risico’s en gevaren voor wegwerkers is daarom van essentieel belang. Daarom worden verschillende maatregelen, zoals fysieke scheidingen tussen werkruimtes en verkeersruimtes en het gebruik van tijdelijke barrières, genomen om deze bescherming te waarborgen.

Onze BRL 9101 opleidingen

Check onze BRL 9101 opleidingen

Ben je gepassioneerd over verkeerskunde en wil je jezelf goed voorbereiden op een carrière in dit vakgebied? Dan hebben wij de perfecte opleiding voor jou! Onze opleiding BRL 9101 verkeersmaatregelen is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk.

Wat maakt onze opleiding zo bijzonder? Allereerst hebben we docenten die barsten van passie en expertise. Zij zorgen ervoor dat de lesstof tot leven komt en dat jij gemotiveerd blijft om alles te leren over verkeersmaatregelen.

Daarnaast beloven we je één ding: je zult tijdens onze lessen niet in slaap vallen! Onze interactieve aanpak zorgt ervoor dat je constant betrokken bent bij de lesstof. Geen saaie monologen, maar boeiende discussies en praktijkvoorbeelden die jouw interesse prikkelen.

Dus waar wacht je nog op? Ga de uitdaging aan en kies voor onze BRL 9101 verkeersmaatregelen opleiding. Wij garanderen een leuke en inspirerende leerervaring waarbij jij optimaal wordt voorbereid op een succesvolle carrière in het verkeerskundige vakgebied!

BRL 9101 kenniscentrum
BRL 9101 specialist Leidinggevend 100%

Ben jij totaal leidinggevende over tijdelijke verkeersmaatregelen, dan past deze opleiding bij jou.

Opleiding BRL 9101 vakman verkeersmaatregelen
BRL 9101 vakman Leidinggevend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (meewerkend voorman)

Opleiding BRL 9101 vakman
BRL 9101 medewerker uitvoerend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (ondersteunend aan vakman)

BRL 9101
Veilig werken langs de weg 100%

Veilig werken? Natuurlijk wij trainen uw personeel in veilig werken en tijdelijke verkeersmaatregelen met code 95

Opleiding verkeersregelaar
Opleiding verkeersregelaar 100%

Wilt u graag verkeersregelaar worden? Dat vinden wij fantastisch, maar voor u verkeersregelaar bent….

BRL 9101 verkeersregelaar
BRL 9101 verkeersregelaar 100%

Voor de BRL 9101 certificering kunt u verkeersregelaars laten opleiden voor uw bedrijfscertificering BRL 9101

Ons Team bij NeVeTe

Dit zijn wij

Trots op ons kennisteam NeVeTe.

Alg. Directeur

Verkeerskundige

Financieel directeur

Planningen boekingen

Docent vkr

Docent BRl 9101

Docent communicatie

Docent VKR