BRL 9101 De Nederlandse Verkeerstechniek

0545-842880

Wij zijn bereikbaar

Hoeflingweg 5

In Lochem Achterhoek

De Nederlandse verkeerstechniek

Ons kenniscentrum BRL 9101 voor verkeersmaatregelen zal uitgebreid de mogelijkheid bieden voor opleidingen advies en kennis over tijdelijke verkeersmaatregelen.

01.

Werken op de vluchtstrook gevaarlijk? De verkeerstechniek neemt maatregelen en stelt Rijkswaterstaat voor de keus..

02.

Ben je opzoek naar opleidingen in de BRL 9101 certificeringen. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

03.

Tal van bedrijven deden mee en lieten zich van hun mooiste kant zien. Maarliefst 3 dagen een succes. Wij liepen rond en….. 

03.

Zo hebben wij maquettes ontworpen voor figuurmaatregelen in miniatuur. Dit hebben we zelf gemaakt kijk maar.

Actiewagens

Actiewagens, ook wel bekend als signalerings- of waarschuwingswagens, zijn voertuigen die worden ingezet bij wegwerkzaamheden of andere situaties waarbij de normale verkeerssituatie tijdelijk wordt gewijzigd. Hier zijn enkele aanvullende aspecten en functies van actiewagens:

 1. Veiligheid en Zichtbaarheid: Actiewagens zijn uitgerust met opvallende kleuren, lichten en reflecterende materialen om goed zichtbaar te zijn voor weggebruikers, vooral bij slechte weersomstandigheden of ’s nachts.

 2. Tijdelijke Markering: Ze worden vaak gebruikt om de grenzen van de werkzone aan te geven, bijvoorbeeld door het plaatsen van verkeerskegels of barricades. Dit helpt om weggebruikers te leiden en ervoor te zorgen dat ze veilig om de werkzaamheden heen kunnen rijden.

 3. Informatievoorziening: Zoals eerder besproken, kunnen actiewagens ook worden uitgerust met tekstborden om weggebruikers te informeren over de aard van de werkzaamheden, eventuele gevaren, of andere relevante informatie met betrekking tot de verkeerssituatie.

 4. Mobiele Werkplek: Actiewagens kunnen dienen als een mobiele werkplek voor wegwerkers, waar ze hun gereedschappen en materialen kunnen opslaan en toegang hebben tot voorzieningen zoals verlichting en stroomvoorziening.

 5. Flexibiliteit: Deze voertuigen zijn vaak ontworpen om snel op te kunnen stellen en weer te kunnen worden verplaatst, waardoor ze flexibel kunnen worden ingezet op verschillende locaties en situaties.

 6. Samenwerking met andere voertuigen: In sommige gevallen werken actiewagens samen met andere voertuigen, zoals botsabsorbers, om een veilige werkomgeving te creëren voor wegwerkers en weggebruikers.

Het gebruik van actiewagens is essentieel om de veiligheid te waarborgen tijdens wegwerkzaamheden en andere situaties waarbij de normale verkeerssituatie wordt verstoord. Door goed zichtbaar te zijn en duidelijke informatie te verstrekken, dragen actiewagens bij aan een soepele en veilige doorstroming van het verkeer.

de zichtbaarheid van actiewagens is van cruciaal belang om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de zichtbaarheid van actiewagens:

 1. Opvallende Kleuren: Actiewagens zijn vaak geschilderd in opvallende kleuren zoals geel, oranje of rood. Deze kleuren trekken de aandacht van weggebruikers, zelfs van een afstand, en helpen hen om de aanwezigheid van de wagen te herkennen.

 2. Reflecterende Markeringen: Naast opvallende kleuren zijn actiewagens vaak voorzien van reflecterende markeringen. Deze reflecterende strips of stickers weerkaatsen het licht van koplampen, waardoor de wagen ook ’s nachts goed zichtbaar is.

 3. Verlichting: Actiewagens zijn uitgerust met verschillende soorten verlichting om hun aanwezigheid verder te benadrukken. Dit omvat vaak knipperende oranje waarschuwingslichten, die van veraf te zien zijn en aanduiden dat er een verandering in de verkeerssituatie is.

 4. Hoogte en Grootte: Actiewagens zijn vaak hoger en groter dan gewone voertuigen. Deze omvang draagt bij aan hun zichtbaarheid, vooral in druk verkeer waar veel andere voertuigen aanwezig zijn.

 5. Duidelijke Signaalgeving: Naast visuele signalen kunnen actiewagens ook geluidssignalen gebruiken, zoals hoorns of sirenes, om weggebruikers te waarschuwen voor hun aanwezigheid.

 6. Constante Monitoring: Het is belangrijk dat de verlichting en reflecterende materialen op actiewagens regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze altijd optimaal zichtbaar zijn.

Door een combinatie van deze factoren te gebruiken, kunnen actiewagens effectief worden geïdentificeerd door weggebruikers, zelfs in omstandigheden met verminderd zicht zoals bij slecht weer of ’s nachts. Dit draagt ​​bij aan het verminderen van het risico op ongevallen en het handhaven van een veilige werkomgeving langs de wegen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Actiewagen? Of Chevronwagen?

Wij hebben het uigezocht

Natuurlijk, hier is een meer commerciële versie:

“Een actieraam, ook wel bekend als een actieframe, is een opvallende rechthoekige afbeelding die voorzien is van schuine rood-witte strepen of vlakken. Deze dynamische afbeeldingen worden strategisch bevestigd op ramen of frames, vaak in combinatie met verkeersborden. Om maximale aandacht te trekken, kunnen ze worden aangevuld met verlichte pijlfiguraties, informatieve borden en/of flitsende waarschuwingslichten. Deze krachtige visuele tools zijn ontworpen om onmiddellijk de aandacht te trekken en belangrijke boodschappen effectief te communiceren.”

“Een actieraam, een dynamische visuele tool, bestaat uit een opvallende rechthoekige afbeelding met schuine strepen onder een hoek van 45 graden, waarbij rood en wit elkaar afwisselen voor maximale zichtbaarheid. Deze afbeeldingen zijn vervaardigd volgens de normen NEN 3381 en NEN-EN 12899, waardoor ze voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden.

Het ontwerp is strak en gestroomlijnd, met een rode driehoek in het midden van de bovenste zijde voor extra aandacht. Gemaakt van retroreflecterend materiaal van minimaal klasse III, zoals vereist door NEN-EN 12899-1 en NEN 3381, garanderen deze afbeeldingen optimale zichtbaarheid, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden.

De flexibele toepassing van deze afbeeldingen omvat onder andere aanpassingen voor verschillende situaties, zoals het bedekken van de onderzijde tijdens het gebruik in rijdende afzettingen, of het toestaan van RVV-bord J16 bij zeer korte werkzaamheden op autosnelwegen met verkeerssignalering.

Bovendien, om de veiligheid te waarborgen, worden actieramen uitgerust met gele waarschuwingslichten die paarsgewijs verticaal alternerend knipperen, waardoor andere weggebruikers tijdig worden gewaarschuwd. Achtergrondborden in onopvallende kleurstellingen zoals grijs of zwart zorgen voor een duidelijke en professionele uitstraling.

Voor extra functionaliteit kan het gedeelte binnen het actieraam worden afgeschermd met een gaasconstructie, waardoor de zichtbaarheid van de borden wordt verbeterd zonder in te leveren op stabiliteit, zelfs bij sterke wind. Deze veelzijdige en hoogwaardige afbeeldingen zijn essentiële toevoegingen aan elke verkeersbeheersingsopstelling, en dragen bij aan een veiligere en efficiëntere werkomgeving op de weg.”

Toevoegen van Extra Tekstborden om Weggebruikers te Informeren

Om weggebruikers adequaat te informeren over werkzaamheden en tijdelijke verkeerssituaties, mogen actieramen op waarschuwingswagens en stationair geplaatste actieramen voorzien worden van tekstborden. Deze borden dienen relevant te zijn voor de aard van de werkzaamheden en/of de tijdelijke verkeerssituatie, en hebben tot doel weggebruikers te attenderen. Voorbeelden van geschikte situaties zijn onder andere:

 • Werkzaamheden die zich over een beperkte lengte afspelen, terwijl de afzetting en de inleidende ruimte zich over een grotere lengte uitstrekken.
 • Werkzaamheden die onverwacht gevaar of hinder voor weggebruikers kunnen opleveren.

Daarnaast zijn er specifieke richtlijnen voor het toevoegen van extra tekstborden in verschillende situaties:

ACR-03-02: Toevoegen van extra tekstborden in nulpuntinrichting: Extra tekstborden zijn alleen toegestaan in of op actieramen in de nulpuntinrichting van het werkvak bij rijdende afzettingen zonder inleidende bebording of waarschuwingswagens. Voorbeelden van geschikte teksten zijn ‘aanbrengen markering’ en ‘weginspectie’.

ACR-03-03: Plaatsing van extra tekstborden: Extra tekstborden worden in of onder het actieraam aangebracht volgens de specificaties zoals weergegeven in maat H4 in Figuur 30.

ACR-03-04: Combinatie met botsabsorber: Bij een combinatie van een actieraam met een botsabsorber wordt het actieraam boven het botskussen gemonteerd.

ACR-03-05: Uitvoering van actieraam boven botskussen: Bij een combinatie van een actieraam met een botsabsorber kan de onderste balk van het actieraam achterwege blijven, op voorwaarde dat het botskussen is voorzien van een vergelijkbare rood-witte afbeelding in retroreflecterend materiaal.

Met deze richtlijnen kunnen wegbeheerders op een effectieve manier tekstborden toevoegen om weggebruikers tijdig en duidelijk te informeren over de situatie op de weg.

 
 

 

Rick Mulders

Alg, Directeur Nederlandse verkeerstechniek

Actiewagens of Chevronwagens

We hopen dat we je genoeg informatie hebben gegeven?

Onze BRL 9101 opleidingen

Check onze BRL 9101 opleidingen

Ben je gepassioneerd over verkeerskunde en wil je jezelf goed voorbereiden op een carrière in dit vakgebied? Dan hebben wij de perfecte opleiding voor jou! Onze opleiding BRL 9101 verkeersmaatregelen is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk.

Wat maakt onze opleiding zo bijzonder? Allereerst hebben we docenten die barsten van passie en expertise. Zij zorgen ervoor dat de lesstof tot leven komt en dat jij gemotiveerd blijft om alles te leren over verkeersmaatregelen.

Daarnaast beloven we je één ding: je zult tijdens onze lessen niet in slaap vallen! Onze interactieve aanpak zorgt ervoor dat je constant betrokken bent bij de lesstof. Geen saaie monologen, maar boeiende discussies en praktijkvoorbeelden die jouw interesse prikkelen.

Dus waar wacht je nog op? Ga de uitdaging aan en kies voor onze BRL 9101 verkeersmaatregelen opleiding. Wij garanderen een leuke en inspirerende leerervaring waarbij jij optimaal wordt voorbereid op een succesvolle carrière in het verkeerskundige vakgebied!

BRL 9101 kenniscentrum
BRL 9101 specialist Leidinggevend 100%

Ben jij totaal leidinggevende over tijdelijke verkeersmaatregelen, dan past deze opleiding bij jou.

Opleiding BRL 9101 vakman verkeersmaatregelen
BRL 9101 vakman Leidinggevend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (meewerkend voorman)

Opleiding BRL 9101 vakman
BRL 9101 medewerker uitvoerend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (ondersteunend aan vakman)

BRL 9101
Veilig werken langs de weg 100%

Veilig werken? Natuurlijk wij trainen uw personeel in veilig werken en tijdelijke verkeersmaatregelen met code 95

Opleiding verkeersregelaar
Opleiding verkeersregelaar 100%

Wilt u graag verkeersregelaar worden? Dat vinden wij fantastisch, maar voor u verkeersregelaar bent….

BRL 9101 verkeersregelaar
BRL 9101 verkeersregelaar 100%

Voor de BRL 9101 certificering kunt u verkeersregelaars laten opleiden voor uw bedrijfscertificering BRL 9101

Ons Team bij NeVeTe

Dit zijn wij

Trots op ons kennisteam NeVeTe.

Alg. Directeur

Verkeerskundige

Financieel directeur

Planningen boekingen

Docent communicatie

Docent VKR