BRL 9101 De Nederlandse Verkeerstechniek

0545-842880

Wij zijn bereikbaar

Hoeflingweg 5

In Lochem Achterhoek

De Nederlandse verkeerstechniek

Ons kenniscentrum BRL 9101 voor verkeersmaatregelen zal uitgebreid de mogelijkheid bieden voor opleidingen advies en kennis over tijdelijke verkeersmaatregelen.

01.

Werken op de vluchtstrook gevaarlijk? De verkeerstechniek neemt maatregelen en stelt Rijkswaterstaat voor de keus..

02.

Ben je opzoek naar opleidingen in de BRL 9101 certificeringen. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

03.

Tal van bedrijven deden mee en lieten zich van hun mooiste kant zien. Maarliefst 3 dagen een succes. Wij liepen rond en….. 

03.

Zo hebben wij maquettes ontworpen voor figuurmaatregelen in miniatuur. Dit hebben we zelf gemaakt kijk maar.

botsabsorber

De beschrijving geeft een duidelijk beeld van wat een botsabsorber is en hoe deze functioneert om botsingen op te vangen en de veiligheid van weggebruikers en wegenwerkers te waarborgen. Laten we enkele belangrijke punten uitlichten:

 1. Functie: Een botsabsorber is in feite een frame met een botskussen of TMA (Truck Mounted Attenuator) die horizontaal kan uitvouwen om de energie van een aanrijdend voertuig te absorberen. Deze worden vaak vooraan een wegafzetting geplaatst om de impact van aanrijdingen te verminderen.

 2. Uitvoering: Boven het botskussen is meestal een matrixbord of display gemonteerd om weggebruikers te voorzien van verkeersinformatie. De botsabsorber is ook goed zichtbaar dankzij de alternerende lampen en witte en rode markeringen.

 3. Typen en voorschriften: Er zijn twee hoofdtypen botsabsorbers, Amerikaans en Europees, elk met hun eigen richtlijnen en testprocedures. Deze omvatten tests met verschillende aanrijdende voertuigen en botssnelheden tot 100 km/u, met het doel om de veiligheid van inzittenden, wegenwerkers en voorbijrijdende voertuigen te waarborgen.

 4. Toepassingen: Botsabsorbers worden voornamelijk gebruikt bij mobiele werken, korte termijn werkzaamheden en als beveiliging bij plaatsen van ongevallen op grotere wegen vanwege hun snelle opstelling en verwijdering.

 5. Veiligheid: Een belangrijk aspect van botsabsorbers is hun vermogen om ongevallen te voorkomen door het opvangen van onoplettende bestuurders en het voorkomen van aanrijdingen met wegenwerkers of hulpverleners.

Al met al spelen botsabsorbers een cruciale rol in het bevorderen van de veiligheid op de weg, zowel voor weggebruikers als voor werknemers die aan de weg werken. Hun ontwerp, testprocedures en toepassingen zijn allemaal gericht op het minimaliseren van de impact van aanrijdingen en het beschermen van mensen en eigendommen langs de weg.

Verzwaarde actiewagen met botsabsorber?

Wij hebben het uigezocht

De eisen aan een verzwaarde actiewagen zijn cruciaal voor de veiligheid van wegwerkers en weggebruikers, vooral op wegen waar het verkeer met hoge snelheid nadert. Laten we de belangrijkste vereisten en kenmerken van een verzwaarde actiewagen met botsabsorber bekijken:

 1. Minimale massa: De verzwaarde actiewagen moet een minimale massa hebben van 10.000 kg. Dit gewicht is essentieel om stabiliteit te bieden en de impact van aanrijdingen te verminderen.

 2. Actieraam: Aan de achterzijde van de verzwaarde actiewagen moet een actieraam zijn gemonteerd. Dit raam is bedoeld om wegwerkers en de bestuurder van het voertuig te beschermen tegen aanrijdingen van achteren.

 3. Botsabsorber: De botsabsorber aan de achterzijde van de actiewagen is van vitaal belang. Het absorbeert de impact van voertuigen die mogelijk op de actiewagen inrijden, waardoor de kans op letsel voor weggebruikers wordt verminderd.

 4. Inzet bij rijdende wegafzettingen: De verzwaarde actiewagen met botsabsorber wordt ingezet bij rijdende wegafzettingen, vooral op wegen met hoge snelheden zoals autosnelwegen en wegen met Vmax = 100 km/h of 80 km/h als V85 > 80 km/h.

 5. Veiligheidsruimte: Tussen de nulpuntinrichting en het begin van het werkvak wordt een veiligheidsruimte aangehouden om wegwerkers te beschermen. De lengte van deze veiligheidsruimte wordt bepaald op basis van de snelheid van het achteropkomende verkeer. Als de volledige veiligheidsruimte niet kan worden gerealiseerd, kan bij stationaire afzettingen worden gekozen voor een verzwaarde actiewagen met botsabsorber in de nulpuntinrichting, waarbij de veiligheidsruimte wordt gehalveerd.

Al deze eisen en kenmerken zijn gericht op het waarborgen van de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers bij rijdende wegafzettingen, waarbij de verzwaarde actiewagen met botsabsorber een cruciale rol speelt in het minimaliseren van letsel en schade bij ongevallen.

Als de wielen van de verzwaarde actiewagen met botsabsorber recht staan, betekent dit dat ze parallel aan elkaar en loodrecht op de grond zijn geplaatst, zonder enige zijdelingse kanteling. Dit ontwerp heeft verschillende implicaties voor de functionaliteit en veiligheid van de actiewagen:

 1. Stabiliteit: Rechte wielen dragen bij aan de stabiliteit van de actiewagen, vooral bij hoge snelheden. Door een evenwichtige positie van de wielen te behouden, wordt het risico op instabiliteit en zijwaartse kanteling verminderd, waardoor de veiligheid van de wegwerkers en het achteropkomende verkeer wordt gewaarborgd.

 2. Voorspelbaarheid: Rechte wielen zorgen voor een voorspelbaar rijgedrag van de actiewagen. Dit is essentieel bij het manoeuvreren op de weg en het handhaven van een constante koers, vooral tijdens het rijden in de buurt van snel bewegend verkeer.

 3. Efficiëntie van de botsabsorber: De positie van de wielen heeft invloed op hoe effectief de botsabsorber kan functioneren. Rechte wielen zorgen ervoor dat de botsabsorber optimaal wordt belast en geactiveerd bij een botsing, wat resulteert in een betere energieabsorptie en bescherming voor zowel de wegwerkers als het achteropkomende verkeer.

 4. Onderhoud en slijtage: Door ervoor te zorgen dat de wielen recht staan, kan ook slijtage aan banden en ophanging worden verminderd. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid en levensduur van de actiewagen, wat weer belangrijk is voor de operationele efficiëntie en veiligheid op de lange termijn.

Al met al is het hebben van rechte wielen op de verzwaarde actiewagen met botsabsorber een belangrijk aspect van het ontwerp en de werking ervan, waarbij stabiliteit, voorspelbaarheid en veiligheid centraal staan.

 

Rick Mulders

Alg, Directeur Nederlandse verkeerstechniek

Verzwaarde actiewagen met Botsabsorber

We hopen dat we je genoeg informatie hebben gegeven?

Onze BRL 9101 opleidingen

Check onze BRL 9101 opleidingen

Ben je gepassioneerd over verkeerskunde en wil je jezelf goed voorbereiden op een carrière in dit vakgebied? Dan hebben wij de perfecte opleiding voor jou! Onze opleiding BRL 9101 verkeersmaatregelen is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk.

Wat maakt onze opleiding zo bijzonder? Allereerst hebben we docenten die barsten van passie en expertise. Zij zorgen ervoor dat de lesstof tot leven komt en dat jij gemotiveerd blijft om alles te leren over verkeersmaatregelen.

Daarnaast beloven we je één ding: je zult tijdens onze lessen niet in slaap vallen! Onze interactieve aanpak zorgt ervoor dat je constant betrokken bent bij de lesstof. Geen saaie monologen, maar boeiende discussies en praktijkvoorbeelden die jouw interesse prikkelen.

Dus waar wacht je nog op? Ga de uitdaging aan en kies voor onze BRL 9101 verkeersmaatregelen opleiding. Wij garanderen een leuke en inspirerende leerervaring waarbij jij optimaal wordt voorbereid op een succesvolle carrière in het verkeerskundige vakgebied!

BRL 9101 kenniscentrum
BRL 9101 specialist Leidinggevend 100%

Ben jij totaal leidinggevende over tijdelijke verkeersmaatregelen, dan past deze opleiding bij jou.

Opleiding BRL 9101 vakman verkeersmaatregelen
BRL 9101 vakman Leidinggevend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (meewerkend voorman)

Opleiding BRL 9101 vakman
BRL 9101 medewerker uitvoerend 100%

Voor het plaatsen, onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen. (ondersteunend aan vakman)

BRL 9101
Veilig werken langs de weg 100%

Veilig werken? Natuurlijk wij trainen uw personeel in veilig werken en tijdelijke verkeersmaatregelen met code 95

Opleiding verkeersregelaar
Opleiding verkeersregelaar 100%

Wilt u graag verkeersregelaar worden? Dat vinden wij fantastisch, maar voor u verkeersregelaar bent….

BRL 9101 verkeersregelaar
BRL 9101 verkeersregelaar 100%

Voor de BRL 9101 certificering kunt u verkeersregelaars laten opleiden voor uw bedrijfscertificering BRL 9101

Ons Team bij NeVeTe

Dit zijn wij

Trots op ons kennisteam NeVeTe.

Alg. Directeur

Verkeerskundige

Financieel directeur

Planningen boekingen

Docent communicatie

Docent VKR